AB 2024 Araştırmacı Gazetecilik Yarışması

Başvuru Kılavuzu

Yarışmanın Amacı

AB Araştırmacı Gazetecilik Yarışması, Kıbrıs Türk toplumunda araştırmacı gazeteciliğin standartlarını geliştirmeyi ve desteklemeyi, bu alanda yapılan çalışmaların görünürlüğünü ve etkisini artırmayı amaçlamaktadır.

Uygunluk Kriterleri

Kıbrıs Türk toplumunda basılı, çevrimiçi, radyo ve televizyon dahil tüm gazetecilik platformlarında faaliyet gösteren SARI BASIN KARTI SAHİBİ bireysel gazeteciler veya gazetecilerden oluşan ekipler, eserlerinin Kıbrıs Türk medyasında Türkçe olarak yayınlanmış olması koşuluyla yarışmaya katılmaya davet edilmektedir.

Başvurular, 1 Ocak -1 Aralık 2024 tarihleri arasında yayınlanmış olan makale veya araştırma dizilerinden oluşmalıdır. Her gazeteci veya gazeteci grubu, belirli bir temaya odaklanan tek bir araştırma makalesi veya bir araştırma dizisi sunabilir. Adaylar, yarışmaya katılarak tüm yarışma kurallarına ve koşullarına uymayı, ayrıca olası halka açık bir sunum için hazırlıklı olmayı kabul etmiş sayılırlar.

Araştırma Çalışmalarının Uygunluğu

Başvurular, ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, şeffaflık, temel haklar, toplumsal cinsiyet eşitliği, çevrenin korunması ve yolsuzlukla mücadele gibi alanlarda farkındalığı artırmaya katkı sağlamalıdır. Sunulan eserler, seçilen konu üzerinde derinlemesine yapılmış araştırma ve analizleri, özgün araştırmacı yaklaşımlarla gözler önüne sermelidir. Araştırmacı gazetecilik çalışmaları, yeni içgörüler ve röportajlar barındırmalı, güçlü bir analitik ve araştırmacı özelliği yansıtmalıdır.

Tüm araştırma çalışmaları 1 Ocak -1 Aralık 2024 tarihleri arasında yayınlanmış veya yayınlanmış olmalıdır.

Başvuru/Adaylık Nasıl Gönderilir?

Yazılı Medya: Başvuruda bulunduğunuz çalışmanızı PDF formatında gönderebilir veya çalışmanızın okunabileceği bir URL sağlayın.

TV/Radyo: Başvuruda bulunduğunuz çalışmanızın izlenebileceği/dinlenebileceği bir URL sağlayın veya başvurunuzu kolayca erişilebilir bir elektronik formatta gönderin.

Çevrimiçi: Başvuruda bulunduğunuz çalışmanıza erişilebilecek bir URL sağlayın veya başvuruyu kolayca erişilebilir bir elektronik formatta gönderin.

Başvuru/Adaylık Nereye Gönderilir?

Başvuru/Adaylık, [email protected] e-posta adresine konu başlığına: AB gazetecilik yarışması ve <katılımcının adı> yazılarak elektronik olarak gönderilmelidir. 

Başvuruların Son Teslim Tarihi

Başvuruların E-posta ile gönderilmesi için son tarih: 01/12/2024, Kıbrıs saatiyle 12:00’dir.

Jüri, Başvuruların / Adayların Değerlendirilmesi ve Seçilmesi:

AB Gazetecilik Yarışması jürisi, Kıbrıs Türk toplumundaki deneyimli medya profesyonellerinden oluşacaktır. Bu kişiler arasında editörler, akademisyenler ve önemli başarılara imza atmış gazeteciler yer alabilecektir. Jüri, tüm başvuruların alınmasının ardından Aralık 2024'ün başında toplanacak ve 15 Aralık 2024 tarihine kadar kazanan başvuruları belirleyecektir. Kazananlar, 20 Aralık 2024 tarihinde düzenlenecek resmi bir törenle duyurulacaktır.

Uygunluk kriterlerini ve idari şartları karşılayan başvurular, belirlenen seçim ve ödül kriterleri temelinde jüri tarafından değerlendirilecektir:

 

KRİTERLER

Maksimum Puan

1. Araştırmanın uygunluğu (20)

2. Araştırmanın ve barındırdığı unsurların kalitesi (30)

3. Tarafsızlık (20)

4. Özgünlük (10)

5. Gazetecinin adanmışlığı ve etik bütünlüğü (10)

6. Etki (10)

TOPLAM (100)

 

Ödüller:

AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, Kıbrıs Türk toplumunda araştırmacı gazetecilik alanındaki üstün başarıları takdir etmeyi ve ödüllendirmeyi amaçlamaktadır. Gazetecilerin özverili çalışmalarını ve başarılarını onurlandırmak amacıyla, ilk üçe girenlere aşağıdaki ödüller verilecektir:

  • Yeni model dizüstü bilgisayar, dokunmatik ekranlı notebook
  • Gelişmiş kamera sistemine sahip son model akıllı telefon
  • Son model tablet

 

Daha Fazla Bilgi

Başvuru Klavuzunu İndirin

Sorularınızı lütfen e-posta ile [email protected] adresine gönderin; 

Tel: +90 (392) 229 30 03

Jüri Kararının Başvuru Sahiplerine/Ödül Kazananlara Bildirilmesi

Yarışma sonuçları başvuru sahiplerine ve ödül kazananlara ödül töreninde açıklanacaktır.