AB Bilgi Merkezi Eylül Bülteni Sayı 40

AB Bilgi Merkezi Eylül 2018 Bülteni Sayı:40
 
View this email in your browser

"AB Gıda Güvenliğini Nasıl Sağlıyor?" Bilgilendirme Seansları Lefkoşa, Girne ve Mağusa'da gerçekleştirildi


Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle AB'nin gıda güvenliği uygulamalarına dikkat çekmek amacıyla 3 bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bilgilendirme toplantıları, 10 Eylül’de Lefkoşa'da Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda, 11 Eylül’de Girne'de Villaggio Templos Restoran’da ve 12 Eylül’de ise Mağusa'da Bandabuliya’da 17:00 ile 19:30 saatleri arasında gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantılarında, AB’nin gıda güvenliği politikası, AB’nin tüketiciyi koruma ile ilgili uygulamaları, Kıbrıs Türk toplumunda gıda güvenliği alanındaki AB desteği ve gıda güvenliği standartları konusundaki yerel uygulamalar tartışıldı.

AB'nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı’nın 2006 yılında hayata geçirilmesiyle tarım sektöründe özellikle gıda güvenliğine ilişkin standartların iyileştirilmesine odaklanan çeşitli projeler yürütülmektedir.

Toplamda 28.7 milyon Euro tutarındaki kırsal kalkınma hibe programı projeleri, çiftliklerdeki ve kırsal bölgelerdeki yatırımların desteklenmesi için tahsis edilmiştir. Bu bağlamda 21.7 milyon Euro hayvancılık uygulamalarının veterinerlik hizmetlerinin geliştirilmesi, gıda laboratuvarlarının analiz kapasitelerinin artırılması ve kırsal kalkınma inisiyatiflerinin tasarlanması amacıyla teknik destek, eğitim ve kapasite geliştirmeye ayrılmıştır. Veteriner ve gıda güvenliği laboratuvarlarının geliştirilmesi için teçhizat tedariki, hayvansal yan ürünlerin yönetimi için bir sistemin oluşturulması ve tarımsal yayım hizmetlerinin güçlendirilmesi de desteklenmektedir.

Hayvansal üretim ve hayvan sağlığının iyileştirilmesi için hayvan üreticilerine; bulaşıcı ve zoonoz hastalıkları kontrol edilip nihayetinde giderilmesi için ise veterinerlik hizmetlerine yönelik destek sağlanmaktadır.

Ayrıca, Tarım Danışmanlık Hizmetleri Stratejisi'nin hazırlanması ve uygulanmasına yönelik destek sunulmaktadır. Söz konusu strateji, yerel tarım danışmanlarının eğitilmesi, çiftçilerin standartlara ulaşabilmeleri için doğrudan danışmanlık hizmeti sunulması, hayvancılık uygulamalarının geliştirilmesi, iş planı, proje hazırlığı ve uygulamasını içermektedir.

Avrupa Araştırmacılar Gecesi Gala Etkinliği Lefkoşa'da gerçekleştirildi

Avrupa Komisyonu, bu yılki Avrupa Araştırmacılar Gecesi’nin önemini 28 Eylül Cuma günü Lefkoşa Bandabuliya Sahnesi’nde gerçekleştirilen gala etkinliği ile vurguladı. Yerel araştırmacılar en son araştırma projelerini paylaşarak, bilimin gündelik yaşamlarımızda nasıl bir fark yaratabildiğine vurgu yaptılar.

Etkinlikte katılımcılar, araştırmacılarla buluşma ve onların yaptığı çalışmaların gündelik yaşamları üzerindeki etkisini görme fırsatına sahip oldular. Sn. Michael Docherty ve Sn. Salih Sarpten tarafından yapılan açılış konuşmalarının ardından araştırmacılar, yenilenebilir enerji, çevre ve biyolojik çeşitlilik, deniz biyolojisi, iletişim teknolojileri, sağlık ve bilgisayar bilimi gibi çeşitli alanlardaki araştırma çalışmaları ile ilgili sunumlar yaptılar.

Bu etkinlikte özellikle foto-voltaik güneş enerji sistemleri, balon balıklarının zehir seviyeleri, Kıbrıs’ta kadın sağlığı haritasının çıkartılması ve hastalıkların genetik ve çevresel nedenlerinin araştırılması, akıllı iletişim sistemlerinin kamu güvenliği ağları için etkin kullanımı, kanser genetiğinde RNAİ-bazlı kişiselleştirilmiş terapötik stratejiler, meme kanseri tedavisi – nanoteknoloji, gıda güvenliği, hava kalitesi ve geleceğin düşük maliyetli pilsiz sensör ağları için elektronik çipler ile ilgili sunumlar yapıldı.

Araştırmacılar kendi çalışmaları ve çağdaş dünyada araştırmanın rolü ve önemi hakkında halka bilgi vermenin yanı sıra araştırmalarının gündelik yaşamlarımızdaki pratik uygulamalarını tanıttılar. Aynı zamanda katılımcılar, araştırmacılarla iletişime geçerek onlara soru sorma fırsatı da yakaladılar. Etkinlik katılımcı ve araştırmacıların ağ oluşturma ve fikirlerini paylaşma fırsatını elde ettikleri resepsiyon ile sonlandı.

İlkokul Öğrencileri için Güvenli Bisiklet Sürme eğitimi düzenlendi

Avrupa Komisyonu, 2018 Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında, 27 Eylül Perşembe günü Lefkoşa’daki Trafik Eğitim Parkında İlkokul 5’inci sınıf öğrencileri için “Güvenli Bisiklet Sürme Eğitimi” ile güvenli bir biçimde seyahat etmenin önemine vurgu yaptı. Etkinlik, Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) işbirliği ile gerçekleştirildi.

Eğitim, kontrollü bir ortamda güvenli ve alternatif ulaşım yöntemlerine teşvik etme amacıyla organize edildi. Eğitimde öğrenciler, engellerin olduğu parkurlara girerek, bu parkurlarda ani fren, trafik durumunu değerlendirme, kör noktalar, güvenlik vitesini kullanma, bisiklet bakımını yapma gibi güvenli bisiklet kullanımı ile ilgili bilgiler edindiler.

Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı kapsamında 2009 yılından itibaren yol güvenliğinin iyileştirilmesi için 2.7 milyon Euro tahsis edilmiştir. Kıbrıs Türk toplumunda kat edilen her milyon km başına çarpışma ve ölüm sayısı Avrupa’nın en yüksekleri arasında olduğundan, bu program uzun vadeli sürdürülebilir etki üzerine odaklanmıştır. Verimliliği ve etkinliği artırmak için trafik güvenliği ile ilgili tüm kuruluşları kapsayan uyumlu bir yapı oluşturulmuştur. Buna ek olarak, tehlikeli yol bölümlerinin yeniden modellenmesi ve yeniden işaretlenerek üç siyah noktanın ortadan kaldırılmasını içeren şimdiki ve gelecekteki hareketlilik ihtiyaçlarına destek veren planlamayı da sağlamaktadır.

For more information about the open call, please visit EU Infopoint web site.
3. Açık Kapı Festivali Başladı!

Açık Kapı Festivali, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK'ların) görünürlüğünü ve şeffaflığını artırmayı ve aktif vatandaşlığı, gönüllülüğü ve hayırseverliği geliştirmeyi amaçlamaktadır.

62 Sivil Toplum Kuruluşu, 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında kapılarını açarak ve Sivil Toplum Festivallerinde yer alarak çalışmalarını halkla paylaşacaklardır. Sivil Toplum Festivalleri, Lefkoşa Selimiye Meydanı’nda 15 Eylül (17:00-20:00) ve Mağusa Namık Kemal Meydanı’nda 13 Ekim (16:00-19:00) tarihlerinde düzenlenecektir.
 
Festival programına www.facebook.com/civicspacesivilalan ve www.sivilalan.eu
adreslerinden erişilebilir. Detaylı bilgi için 227 65 05 veya 0542 878 42 14 numaralarından Sivil Alan’a ulaşılabilir.
Gelecek Etkinlikler ve Temalar
EKİM

Avrupa İş Güvenliği ve Sağlığı Haftası
Mesleki Sağlık ve Güvenlik Eğitimleri

AB İnsan Ticareti ile Mücadele Günü
18 Ekim

Atık Yönetimi
Kaynak Olarak Atık Su

Trafik Güvenliği Eğitimleri

Güvenli Bisiklet Sürme Eğitimleri


KASIM

Avrupa KOBİ Haftası

Avrupa Mesleki Beceriler Haftası

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü


Avrupa Günü Takvim Tasarımı Açık Çağrı
Ödül Töreni ve Sergi

Startups4Peace
22 Kasım - Pitch Battle Etkinliği
 
Güncel bilgiler için Facebook sayfamızı ziyaret edin!
AB Bilgi Merkezi’nin amacı Kıbrıs Türk toplumunu AB değerleri, politikaları, AB Yardım programları hakkında bilgilendirmek ve AB konusundaki farkındalığı artırmaktır. AB Bilgi Merkezi, Kıbrıs Türk toplumuna Yardım Programı kapsamında AB tarafından finanse edilmekte ve Kıbrıs Türk toplumunu AB'ye yakınlaştırmayı hedeflemektedir.
Sorularınız için bizimle iletişime geçin!
Beğenin!
Beğenin!
Takip Edin!
Takip Edin!
Ziyaret Edin!
Ziyaret Edin!
İletişime Geçin!
İletişime Geçin!
 Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve Particip GmbH Konsorsiyumu tarafından uygulanmaktadır.

Copyright © 2018 AB Bilgi Merkezi, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp